Sokeriton kuukausi toiveista teoiksi -Takana viisi päivää ilman makeaa

Heipsis ja ihanaa kevättä kaikille!

Tässä onkin vierähtänyt taas kuukausi aikaa viime päivityksestä, aika on mennyt nopsaan ja kevätkin pyörähtänyt jo kybällä käyntiin. Tää alkaa ollakin mun lempivuodenaikaa kun valo lisääntyy ihanasti ja tunne että koko kesä on edessä on mahtava. Kevään kunniaksi päätin aloittaa sokerittoman kuukauden, tässä postauksessa siitä vähän juttua.

Meikäläinen on aina ollut oikea karkkihiiri. Oon jo pitkään haaveillut sokerittomammasta elämästä ja tästä kokeilusta, ihan vaan testatakseni pystynkö siihen ja pääsenkö yhtään eroon karkkihimoista mikä helpottaisi elämää ja oloa. Makean syönti näkyy aina myös ikävästi ihossa eikä Pepsin juominen hampaillekaan kovin hyvää tee. On mielenkiintoista ja mahtavaa myös perehtyä tarkemmin siihen mitä syö. Tietysti sokerittomampi elämä tukee myös treeniharrastustani.

Ajatuksena on siis olla kuukausi ilman mitään makeaa herkkua: karkit, suklaa, makeat leivonnaiset ja jäätelö ynnä muut sokeriset ihanuudet ovat todellakin pannassa! Samoin sokeria sisältävät juomat kuten myös makeutusaineet etten ala vain salakavalasti vetelemään napaani mitään Pepsi Maxia ja sokerittomia namuja. Yritän välttää myös piilosokeria, tosin siinä en aio olla ehdoton; Esimerkiksi ravintoloissa ja kylässä syön jälkkäreitä lukuunottamatta mitä haluan. Ketsupin kotona vaihdoin vähäsokeriseen, sitä menee silloin tällöin. Leipää ostan oikeastaan vain yhtä lajia enkä sitäkään syö päivittäin (Vaasan ruispala ohut herkku), joten en vaivaudu tarkistamaan tuoteselostetta sokerin kohdalta. Kastikkeet ruokiin ja salaatteihin teen pääasiassa itse.

1.4 kahvilassa nauttimani viimeinen herkku ennen sokeritonta

Mulla on ollut pikkulapsesta saakka joka viikko karkkipäivä ja se on ollut tärkeä. Mutta nyt äitiyslomalla oon lipsunut siitä aikalailla mikä varmaankin tän pitkän imetyksen ja liikkumisen vuoksi ei ole näkynyt niin vyötäröllä. Kerhoissa ja kylässä Micon kanssa käydessä on tullut aina syötyä jotain piparia, viineriä taikka pullaa ja vaikka ne eivät nyt olekaan mikään heikkous toisin kuin tuo karkki niin niistäkin kertyy viikossa jonkinmoinen määrä. Samoin jos meille on tullut vieraita niin on tullut itsekin herkuteltua.

Ruokavaliostani noin muuten että noista "suolaisista herkuista" kuten sipseistä, poppareista taikka roskaruoasta en oo juurikaan ikinä välittänyt. Esimerkiksi pizzeriassa herkullisempi vaihtoehto on mun mielestä vaikkapa kanasalaatti kuin pizza. Ruokavalioni on ollut pääosin terveellinen ilman tuota karkkia, limua ja kahvipullaa.

Hedelmäkori tulee olemaan päivittäin täynnä, avokado on ihana terveellinen lisä myös smoothieen💜

Helpoimpia tulevat olemaan treenipäivät jolloin makeaa ei tee juuri mieli ja päivät jolloin on paljon tekemistä. Suurimmat haasteet tulevat varmasti silloin kun on tylsää, sellaisille hetkille aion esimerkiksi tehdä pakastimeen sokerittomia herkkuja. Netistä löytyy onneksi vaikka mitä vinkkejä. Hedelmälautanen tai marjoja leffan kanssa, pensasmustikat ovat ihan parhaita. Myös hedelmien syöntiä on tullut lisättyä. Ostin tossa muutama päivä sitten uuden hedelmäkorin ja pidän huolen siitä että se on aina täynnä. Terveellinen smoothie on myös vakioherkku.

Mummilassa käydessä tulee olemaan varmaan kans haastetta että mummiparka todella ymmärtää mun yrittävän parantaa terveyttäni eikä sairastuvan anoreksiaan. Mummista kun kahvipulla on juttu jota ilman ei voi olla ;D

Miten nää 5 päivää on sit sujuneet? 

Todella yllättävän hyvin! Kummempia himoja ei ole ollut, paitsi pari kertaa ulkona syödessä on ollut pieni hinku ottaa juomaksi sokeriton limu. Soodavesi tai vesi on ollut kuitenkin mun valintani. Limsahimon varalle kotiin oon ostanut kivennäisvettä ja esimerkiksi eilen liikenteessä ollessa hain kaupasta proteiinipatukan tilalle välipalaksi pienen pähkinäpussin, siitä sai kivasti energiaa. Myös hedelmäpatukka silloin tällöin on välipalana ookoo, muuten vältän myös kuivattuja hedelmiä. Kerhoissa ja kylässä ei oo tullut oikeastaan ollenkaan houkutusta ottaa makeaa kahvin kanssa.

Vatsani on aina ollut herkkä ja oon kärsinyt helposti turvotuksesta ja mahakivusta mutta nyt ei oo ollut turvotuksista tietookaan, uskon että siihen vaikuttaa kyllä sokerin ja hiilihapon poisjäännin lisäksi myös  se että tuo vehnäjauho on jäänyt oikeestaan kokonaan pois kun ei tuu noita kahvileipiä syötyä.

Tuntuu että makuaisti olisi myös muuttunut paremmaksi mutta en tiiä sitten onko vaan kuvittelua😊 Luulen että voi hyvin olla kuitenkin mahdollista, sillä 2 päivää on ehkä pisin väli kun en oo limua juonut joko sokeroituna tai sokerittomana tässä viime aikoina.

Kaikenkaikkiaan tosi positiiviset fiilikset mutta katsotaan nyt kun projekti etenee ja se todellinen makeanhimo iskee. Vahvana kuitenkin pysytään ja hyvä olo tsemppaa paljon. Toiveena ja tavoitteena on löytää sokerillisten vaihtoehtojen tilalle parempia ja oppia uutta. Tahdon sokerittomamman elämän jossa kuitenkin myös herkuttelu kohtuudella on sallittua, muuten elämä olisi tylsää. Tuosta limsan juonnista yritän päästä oikeastaan kokonaan mutta irttarikauppaan lähden käymään kyllä tossa ensi kuun puolella jos mieli tekee💕 Palailen astialle vajaan kuukauden päästä ja kerron miten kokonaisuudessaan mennyt, sitä ennen tulee postailtua tässä lähiaikoina erääseen toiseen aihepiiriin liittyen😏

Kuvassa 4 päivää sokeritonta elämää takana, turvotus vatsasta on poissa ja olo on hyvä




Kommentit

Suositut tekstit